Så er vi klar til EM for damer i Ungarn. Flere af holdene sender foryngede hold, der er igang med at blive opbygget igen efter at flere af de markante profiler er stoppet. Danmark kommer som regerende mestre og forsvarende OL-vindere, men stiller i en stærkt svækket udgave.

Det man vil se er at de hold der har haft mindst udskiftning, formentlig vil være længst fremme. De største favoritter til titlen vil være Ungarn, der på hjemmebane må stå med en klar fordel og da de samtidig ikke har haft den store udskiftning i truppen, ser det ikke helt dårligt ud. Lige efter dem kommer Norge, der igen er kommet igang, efter at de startede en udskiftning efter deres skuffende VM og manglende OL deltagelse. Under dem ligger Danmark, Rusland, Rumænien, Serbien/Montenegro og Slovenien.

Der er 4 grupper, med hver 4 hold. Fra hver gruppe går de 3 bedste videre til mellerunden, medbringende pointene fra de indbyrdes kampe, og der dannes 2 nye puljer. Her skal man så møde de 3 bedste hold fra en anden gruppe – for Danmarks vedkommende holdene fra gruppe D, dvs sandsynligvis Ungarn, Østrig og Frankrig. De 2 bedste fra hver mellemrunde-gruppe går i semifinalerne. Nr 3 i hver gruppe spiller om femtepladsen, mens nr 4 spiller om 7. pladsen. De øvrige tager bare hjem.

Gruppe A

Norge
Spanien
Tjekkiet
Ukraine

Forventet slutstilling i gruppen:
Norge, Ukraine, Spanien og Tjekkiet

Norge
Har haft en god optakt op til EM, har ikke tabt i de sidste kampe og har vundet nogle store sejre, vandt bl.a med 10 mål mod Spanien. Viborgs Gro Hammerseng tror jeg vil have et rigtigt godt EM og er allerede nu et godt bud til All Star holdet. Af afbud har holdet Leganger, men det virker som om Katrine Lunde og Kjersti Beck er gode erstatninger, selvom det selvfølgelig er svært at erstatte verdens bedste målmand. Ligner klart en udfordrer til EM-titlen.

Spanien
Spillede et rigtigt dårligt OL og har ikke været overbevisende i træningskampene. Vil formentlig kæmpe med Ukraine om gruppens 2 plads, men må ret beset nok nøjes med en 3 plads i gruppen. Holdets største spiller er Isabel Ortuno, der har et flot langskud og glimrende spilforståelse.

Tjekkiet
Får svært ved at gå videre fra gruppen, er igang med et generationsskifte, efter at de fik en flot 8 plads ved det sidste EM. Holdet vil være uden deres største stjerne Petra Cumplova.

Ukraine
Fik bronze ved sommerens OL, hvilket må siges at være overraskende, men spillede godt, omend noget monotont håndbold. Desværre for dem har de et par markante afbud i deres højre fløj Olena Yatsenko og bagspilleren Marina Vergelyuk, begge Krim Ljubljana, har måttet melde afbud. Dette vil helt klart være en svækkelse af holdet.

Gruppe B

Slovenien
Kroatien
Rusland
Serbien/Montenegro

Forventet slutstilling i gruppen:
Rusland, Slovenien, Serbien/Montenegro og Kroatien

Slovenien
Stammen på det slovenske hold kommer fra Krim, hvilket betyder at holdet primært ligger vægt på stærkt forsvar, med mange kontraer. Holdet har flere profiler, hvor Anja Freser må siges at være den største. Slog aldrig helt igennem i Slagelse, men er nu tilbage i Krim. Holdet er aldrig helt gået til tops og en af grundene er deres manglende styrke på målmandsposten og i de sekundære spillere på bænken.

Kroatien
Har ikke mange chancer for at komme videre fra den indledende pulje. Stiller med et ungt hold uden nogen åbenlyse profiler. Har ikke spillet godt op til turneringen og har tabt de fleste kampe.

Rusland
Blev verdensmestre i 2001, men har ikke siden vist noget der ligner mesterskabsspil. Har dog haft en god optakt, da de i en træningsturnering kom i finalen og kun tabte på straffekast til Norge. Holdets største stjerne er stregspilleren Liudmila Bodnieva, der næsten altid er en sikker scoring når hun får bolden og samtidig får tilkæmpet sig en masse straffekast.

Serbien/Montenegro
Bliver altid nævnt som en af favoritterne inden en turnering, men skuffer næsten altid. Har et utroligt stort spillergrundlag, men mangler den samlende faktor, hvilket en træner som Anja Andersen helt sikkert kunne have udgjort. Til denne turnering mangler de de 2 Slagelse spillere Maja Savic og Bojana Popovic (Petrovic) - og Sanja Jovovic har også meldt afbud. Har dog stadig nogle gode spillere, bl.a den nye Slagelse spiller i bagkæden, Adrijana Budimir, der altid er god for en 6-10 mål pr. kamp.

Gruppe C

Rumænien
Tyskland
Sverige
Danmark

Forventet placering i gruppen:
Danmark, Tyskland, Rumænien og Sverige

Rumænien
Holdet vandt en træningsturnering og har et par spændende spillere. Carmen Armereie og Simona Gogirla er et par af profilerne. Grundstammen på holdet vandt U-VM . Holdet mangler Randers-spilleren Steluta Luca. De har de sidste år skiftet ud i holdet, men er nu ved at have en del rutine, det spændende er bare om de kan få de mange individualister til at spille sammen som et hold.

Tyskland
Har mistet en del profiler siden sidste VM, men har stadig deres altoverskyggende spiller Grit Jurack med. Hun er en spiller i verdensklasse og det ser ud som om hun nu også vil få hjælp fra venstrebacken Milica Danilovic, der i øjeblikket spiller rigtigt godt og fjerner lidt af presset på Jurack. Holdet har stor bredde og det er en vigtig ting i en lang turnering. Et svagt punkt er det manglende niveau i målet.

Sverige
Kan godt gå hen og overraske og snuppe 3 pladsen i puljen, men så er der flere ting der skal lykkes. Åse Eriksson har i flere år været ene om at repræsentere Sverige, men i år har de en ny spændende spiller i Fanny Lagerstrøm, der selvom hun er ung viser store kvaliteter. Deres problem er manglende bredde og det at Aase Eriksson ikke har haft en særlig god efterårssæson pga skader.

Danmark
Danmark har sagt farvel til 6 bærende kræfter og stiller med et i slutrundeperspektiv ungt hold. Holdet vil formentlig stå og falde med hvor godt forsvaret står, da angrebet ret beset ikke er godt nok til at kunne vinde kampe. Her vil problemet være at der formentlig vil blive trukket store veksler på Rikke Skov både i forsvaret og angrebet. Danmark har dog heldigvis nok de bedste målmænd i hele slutrunden og vil kunne skifte ud og ind uden at de svækkes på denne post. Det spændende er om Danmarks højreside kan bryde igennem, fordi hvis dette ikke sker er Danmarks muligheder i angrebet begrænset. Men et våben bliver helt sikkert kontraen, men den vil kun virke hvis forsvaret fungerer. Der er mange ting der skal gå op i en højere enhed, hvis Danmark skal have rigtig succes ved EM.

Gruppe D

Ungarn
Østrig
Frankrig
Hviderusland

Forventet placering i gruppen:
Ungarn, Østrig, Frankrig og Hviderusland

Ungarn
Slutrundens klare favorit. Har de sidste mange slutrunder haft et af de bedste hold, men har haft nogle gevaldige nedture i kampene, hvilket jeg tror skyldes deres tidligere træner, der ikke helt formåede at få det optimale ud af et så talenfuldt hold. Deres nye træner ligger mere vægt på forsvaret, hvilket altid har været en mangelvare hos Ungarn. Holdet mangler ikke nogen af de store stjerner, hvilket vil sige at både Radulovic og Palinger, for bare at nævne 2, er med. Helt sikkert turnerings største favorit, med et talstærkt og meget medlevende publikum i ryggen.

Østrig
Fridrikas er stoppet, men Østrig har stadig et rutineret hold, med Logvin og Strass som de bærende kræfter. Vil ikke gå helt til tops, men stadig nok til at gå videre fra gruppen.

Frankrig
Er igang med et generationsskifte efter deres VM triumf. Men de har stadig Leila Lejeune med, der er en fantastisk spiller og som er blomstret op efter skiftet til FCK. Desuden har Frankrig i sidste øjeblik fået ja fra den tidligere Slagelse-spiller Cano, der helt sikkert vil være en forstærkning på fløjen.

Her før turneringens start tror jeg på en slutplacering som denne nedenunder, men det er jo tit at en slutrunde heldigvis viser sig fra en anden side end man regnede med fra starten. Der vil komme en analyse af de 2 mellemrundegrupper når de er fundet.

1 Ungarn
2 Norge
3 Danmark
4 Rusland